top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverElke

Mijn 4 tips tegen zelfhaat.


Hey, hier ben ik weer.


De laatste jaren ben ik mij bewust geworden van hoe streng ik voor mezelf ben, op alle vlakken.

Ik zal zelden stilstaan bij alle dingen die ik wel al bereikt heb, en zal eerder kijken naar alles wat ik nog niet gedaan heb, zowel extern als intern.

Zelfliefde en zelfacceptatie zijn zaken waarin ik nog serieus in mag groeien, maar hier zijn de lessen die ik al heb geleerd in dit proces.1. Bewustzijn


Het woord zegt het zelf al, bewust en zijn. Dus het lastigste aan dit is dat je niets hoeft te ondernemen of doen, je mag gewoon zijn. Als je je gewoon bewust wordt van al je gedachten naar jezelf toe, dan ga je er iets mee willen doen misschien, dan kan je de neiging krijgen om nog strenger voor jezelf te zijn. Je begint misschien jezelf schaamte aan te praten of je kan je heel alleen en machteloos voelen. Althans dat is mijn eigen ervaring. Toch voelt het voor mij wel als een geruststelling dat ik dus geen actie hoef te ondernemen. Liefst niet zelfs. Als je tegengas gaat geven, en vanuit een ongegronde basis wilt veranderen, ga je eigenlijk vanuit haat en afgunst jezelf willen veranderen. Dan ben je aan het vechten, en creëer je meer spanning en dus minder ruimte voor acceptatie en ontspanning. Gewoon bewust worden van wat zich in jezelf afspeelt is al genoeg. Je hoeft niets te doen.


2. Dankbaarheid


Ik probeer me te richten op alles waar ik trots op ben. Mijn wimpers, mijn hart, mijn humor,...

Hoe klein ook, ik probeer gewoon zaken op te sommen die me een goed of neutraal gevoel geven over mezelf. Dat ik met mijn hondjes wandel, dat ik een leuke tante ben, dat ik water heb om te drinken, een dak boven mijn hoofd, dat ik gezond ben,...

Er is zoveel om dankbaar voor te zijn. In plaats van neerhalende commentaren te geven op mijn uiterlijk soms, probeer ik te veranderen naar de dankbaarheid voor de praktische kant van mijn lichaam. Ik heb 2 benen gekregen om te wandelen, ik heb 2 armen gekregen waarmee ik kan knuffelen, een mond om mee te praten, ogen om mee te kijken,...

En sommige dagen lukt dit me echt niet en dan hoeft dit ook niet. Nergens ligt druk op. Niets moet.

Maar zelfs al lukt me dit voor 1 seconde, dan heb ik al een andere bal aan het rollen gebracht die zeker een gevolg zal hebben. Door me te focussen op dankbaarheid heb ik in ieder geval even geen energie of focus verspild die ik aan het neerhalen van mezelf gebruik. Where attention goes, energy flows!“Healthy self love means being gentle with the soul within you. To love oneself is the purest, bravest thing. Anybody in the entire world can experience self love. Just do the simple acts of love for yourself, and then your authentic self begins.” – Anonymous3. Afleiding


Voor de zwaarste dagen leid ik mezelf af. Op welke manier dan ook. Ja, het is mooi om naar binnen te keren en dieper te duiken vanwaar al die gedachten komen en welke boodschap ze hebben. Maar soms mogen we het gewoon laten zijn (zoals ik wel vaker zeg). We mogen loslaten, vertrouwen en gewoon zijn. Ik voel dan gewoon op het moment wat ik nodig heb. Schilderen en tekenen helpt me enorm, een podcast luisteren, gaan wandelen of fietsen, facetimen met mijn beste vrienden, in mijn bed liggen en filmpjes zien, in mijn journal schrijven, yoga doen, gewoon knuffelen met mijn hondjes,...

Vooral de spiegel gewoon vermijden op dagen als deze. Elke keer als ik voor de spiegel sta op zo'n dagen ga ik gegarandeerd mezelf helemaal in de grond stampen voor elk klein detail dat niet perfect is in mijn ogen. Dus gewoon vermijden, ontwijken, in een grote bocht rond de spiegel lopen. Laat het zijn. voor wat het is, vind jezelf maar even lelijk en mislukt. Niemand heeft gezegd dat dat niet mag, en hopelijk heeft niemand je wijsgemaakt dat dat zo is.4. Voelen


Deze is optioneel vind ik. Ik vind vooral veiligheid in jezelf en met jezelf belangrijker dan proberen forceren om te voelen. Het voelen komt vanzelf wel. Dat zijn op zich ook gevolgen van de ruimte die je vanbinnen hebt gemaakt. Hoe kan jij in jezelf veiligheid creëeren?

Wat heeft je lichaam op dit moment nodig? Soms ben je in deze maatschappij niet in staat om dit direct te gaan doen, maar ik denk dat 5 minuten al een verschil kan maken.

Geef jezelf een knuffel, praat tegen je innerlijke kind, schud even met heel je lichaam,...

Komen er emotie's los, proficiat! You did it! Niet leuk en soms ongeloofelijk oncomfortabel en hatelijkkkk... Maar je bent ruimte aan het maken. Een heel belangrijke tool die ik ook heb leren toepassen na heftige gevoelens voelen is zelfregulering. Hoe kan ik mezelf nu reguleren? En dan begint het zelfde proces eigenlijk van, waar heeft mijn lichaam nu nood aan?Waar herken je jezelf het meeste in?

  • Ik ben lief voor mezelf.

  • Ik weet niet hoe ik me over mezelf voel.

  • Ik kan mezelf niet uitstaan.

  • Ik ben aan het leren om mezelf te laten zijn.

You can vote for more than one answer.
Veel informatie maar dit zijn de lessen die ik tot hiertoe al heb geleerd.

Lukt voor mij niet altijd, ik maak elke dag fouten.

Maar ik merk een mega shift in hoe ik met mezelf omga.

Ik ben geminderd in pure zelfhaat, en ben milder geworden voor mezelf dit jaar, aan de hand van deze tips.

Hopelijk kan dit voor jou hetzelfde betekenen.

Ik wens je het alvast toe!


Tot volgende dinsdag.


Liefs, ElkeRecente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


Post: Blog2 Post
bottom of page